четвер, 20 листопада 2014 р.

ОРІГАМІ В ЖИТТІ ШКОЛИ


З папером дитина стикається набагато раніше, ніж вчиться писати, малювати або читати. Він її рве, мне, мимовільно намагаючись надати їй необхідну форму.
Папір доступний і дешевий. Цей простий матеріал легко піддається будь-яким змінам. Його поверхня податлива, добре тримає форму. Отже, за допомогою орігамі можна розвинути у дітей фантазію і винахідливість, логіку і просторове мислення, уяву і інтелект. І зробити це можна абсолютно непомітно, в ігровій формі. Малюки навіть не зрозуміють, як освоїли складні математичні і геометричні поняття. Застосування орігамі на інших заняттях дозволить привернути до них увагу дітей, зацікавити їх. Йдучи з уроку, дитина повинна переживати радість від незвичайного заняття.
Орігамі може стати прекрасною додатковою освітою. Воно допоможе школярам осилити математику і інші точні і складні науки, зрозуміти, на чому базуються архітектура і дизайн. Засвоївши  основи орігамі, вони почнуть бачити віддзеркалення мистецтва в рекламі, сервіровці святкового столу, упаковці подарунка.
Напевно дітям буде цікаво дізнатися про дещо з історії викладання цього мистецтва. Наприклад, що на початку XX століття володіння орігамі було дуже модним. Дівчаток спеціально навчали складати фігурки з паперу, оскільки вважалося, що будь-яка добра господиня зобов'язана мати ці навики. В якийсь період орігамі було включене в обов'язкову програму шкіл для дівчаток, але потім педагоги визнали, що заняття це даремне, непотрібне і нецікаве. Мають рацію вони були чи ні, кожний школяр вирішить для себе сам.
Звертаючись до мистецтва орігамі, педагоги можуть черпати в ньому можливості для розвитку мислення і психіки дітей. Заняття орігамі позитивно впливає на координацію рухів, формує абстрактне і логічне мислення, сприяє розвитку окоміру, конструктивної думки і художнього смаку. Так може  все ж таки варто більш пильно придивитися до орігамі?

ЛЕГЕНДИ ПРО ОРІГАМІ
Емоції є невід'ємною частиною сприйняття миру людиною, вони ж формулюють наш настрій, а потім і відношення до даної речі, ситуації. Якщо ми постійно чуємо про те, що живопис — це чудово, то ми і сприймаємо її як щось саме таке. Можливо, якраз з метою сформувати у учнів правильне відношення до орігамі, в різних місцевостях майстри створювали про нього легенди. Давайте познайомимося з деякими з них.
Найголовніша японська легенда пов'язана з образом журавля. Як ви напевно не раз чули, в країнах Сходу він вважається символом щастя, дружби і любові. Люди вірять, що якщо зробити тисячу фігурок цього птаха, а потім подарувати кожну одному з своїх друзів, то обов'язково виконається найзаповітніше бажання.
Якщо вірити легенді, то колись жив один майстер. Він був дуже бідний, але при цьому неймовірно добрий. Цілими днями майстер складав з паперу різні фігурки і роздавав їх дітям. А одного разу подарував своє творіння мандруючому по дорозі ченцю. Це була фігурка журавля. Мудрий чернець сказав йому: «Твоє мистецтво зробить тебе багатим. Складай свої фігурки і далі, але пам'ятай: складаючи, потрібно відректися від всього оточуючого. Хай навіть навкруги тебе йде війна, ніщо не повинне відволікати». Майстер послухав мудрого ченця і продовжив працювати.
А незабаром дійсно почалася війна. Молоді пішли битися, а старим доручили наглядати за дітьми і дружинами. Наступив важкий час. Люди втрачали віру, переставали сподіватися. Не розуміли вони нашого майстра, який не дивлячись ні на що не кидав своє заняття. Розгнівавшись, вони вирішили спалити майстерню, але коли увійшли до неї, здивувалися різноманітності і пишності фігурок. Майстер запропонував вибрати кожному по одній. Люди запитали, чому він їх робить. І майстер сказав: я вірю, що вони дарують щастя. На очах у всіх він скрутив з паперового листа журавлика. І раптом птах змахнув крилами і, зірвавшись з руки, вилетів у вікно. Люди знову повірили в себе і змогли не тільки здолати ворога, але і відновити зруйноване селище.
Це лише одна з багатьох легенд. Насправді їх існують тисячі, і кожний народ вірить в свою. На основі однієї легенди виникають ще декілька. Так відбулося і в наступному випадку.
Після другої світової війни у популярної фігурки журавля з'явилося нове значення. Він став називатися символом миру. І цьому передувала також якась легенда, дуже схожа на бувальщину. Дотепер повсюдно дітям розказують про японську дівчинку на ім'я Садако Сасаки. Вона народилася в 1943р. Батьки дівчинки загинули під час атомного бомбардування Хіросіми, а сама вона захворіла променевою хворобою. Дівчинку помістили в госпіталь, де вона почала складати паперових журавлів.
Дитя було упевнене, що чута нею історія про тисячу журавлів, виконуючих бажання, не казка і не вигадка. Мріючи видужати, вона робила журавлів, в думках просячи про мир на планеті. На жаль, завершити роботу нею не вдалося. Вона померла 25 жовтня 1955 р., встигнувши зробити лише 644 журавлі. Цю надію дівчинки підхопили інші люди і також почали робити журавлів, посилаючи їх в музей миру. Так журавель став символом миру.
Орігамні фігурки дуже часто знімають і в кіно. А не так давно в американській кінострічці «Перл Харбор» зняли курського журавлика. В дар дівчині льотчик підносить талісман у вигляді паперового журавля, розробленого російським майстром Еремєєвим. По іншій японській легенді, орігамі наділяє здатністю берегти в собі частинку душі господаря. Вважається, що, роблячи фігурку, майстер вкладає в неї частину самого себе. А тому разом із смертю власника вмирає і його орігамі. Японці розказують, що колись одній дуже впливовій людині за надану послугу була дарована орігамна куля (кусу дама). Не знайшовши йому гідного застосування, багач віддав кулю своїй старій матері, що проживала окремо. Матінка підвісила кулю в кімнаті над столом. Несподівано багач захворів". Мати дуже переживала, але зла невістка не пускала її в будинок і нічого не говорила. Незабаром син помер. Коли до жінки прийшли, щоб повідомити цю звістку, вона вже все знала. Виявилося, в той самий момент, коли її син помер, куля впала і розсипалася на частини.
Створюючи орігамі, не можна думати про погане. Жителі Сходу переконані, що якщо, створюючи орігамі, майстер мав чорні думки, а потім не спалив своє творіння, а подарував другові, на того може напасти хвороба. У свою чергу, захворіє і майстер, якщо його дар буде знищений: порваний або викинутий. Тому орігамісти обов'язково просять берегти даровану фігурку як талісман і рідко дарують свої творіння незнайомим їм людям.
У зв'язку з тим, що в Японії дотепер вважають орігамі талісманом успіху, деякі фірми використовують його як торгову марку. Одна з таких марок відома всьому світу, це значок «Міцубісі». Зображені на ньому три трикутники це не що інше, як фігури орігамі.
Варто тільки повірити в силу талісмана, і подарунок відразу почне підносити вам приємні сюрпризи. Один з таких сюрпризів описаний в легенді. Один бідний хлопець закохався  в багату дівчину. Але у нього не було грошей, щоб робити їй дорогі подарунки, а тому він щодня приносив і клав їй на вікно букет живих квітів. Коли наступила зима і квіти зав'янули, він став робити їх з паперу. І роблячи, вкладав в них всю свою любов і ніжність. Але дівчина була капризною і ніколи не брала тих квітів. Їх викидала її покоївка.
Але одного разу, коли покоївка забула це зробити, кохана хлопця все ж таки узяла квітку в руки і несподівано відчула, що вона пахне по-справжньому. Це був прекрасний паперовий нарцис. Вона не могла повірити в це чудо. Їй здавалося, що цей запах приніс звідкись вітер. І тоді вона поклала квітку в шкатулку. А діставши його  наступного дня, була вражена: аромат нікуди не зник. Тоді дівчина зрозуміла, наскільки сильна любов хлопця, і прийняла його залицяння.
Деякі психологи затверджують, що  за допомогою паперової фігурки метелика дуже  легко можна добитися внутрішнього комфорту і заспокоєння. Вони просто пропонують виготовити цього самого метелика, а потім помахати його крилами в такт биття серця. Як тільки вдасться добитися єдності помахів і ударів серця, наступить бажаний спокій.




                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар